ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ
25.1.2012

У Градској општини Палилула у Нишу потписан је Споразум о сарадњи градских општина Палилула - Град Ниш и Лазаревац-Град Београд. На основу Одлуке о успостављању сарадње, коју су након вишемесечних припрема усвојили одборници обе скупштине, Бранко Борић, председник општине Лазаревац и проф.др Игор Новаковић, председник општине Палилула потписали су овај значајан документ. Предмет овог Споразума-по речима Игора Новаковића је успостављање трајне пословне сарадње, унапређење рада локалних самоуправа и интензивирања примене достигнућа у раду а све у циљу побољшања квалитета живота грађана. Сарадња ће обухватити све облике повезивања локалне самоуправе, ради остваривања и обезбеђивања заједничких интереса важних за развој наших општина.

Председник Новаковић истиче да је овај споразум значајан за добијање средства за реализацију пројеката јер је код фондера јако добро оцењено умрежавање општина. Преношења знања, вештина и искустава то ће бити обострано-каже Новаковић. Ми ћемо општинској Управи у Лазаревцу пре свега пренети наше знање које се односи на остваривање ИСО система 9001 стандарда квалитета и комуникационог система ИНФО 48. Бранко Борић, председник општине Лазаревац је истакао да је потписан један значајан споразум. Градске општине Лазаревац и Палилула су делови великих градских система града Београда и града Ниша. Сматрам да искуства која имамо, нагласио је предсдедник Борић, треба и да поделимо како би се статус наших општина побољшао. Не да би наше управе имале више власти већ да би потребе наших грађана на адекватан начин могли да задовољимо, да би били успешнији у решавању захтева грађана. Општина Лазаревац је око 60 км удаљена од средишта града Београда и потписујући овај споразум ми обогаћујемо наша сазнања и усвајамо примере добре праксе других средина.

Свечаности потписивања споразума две општине присуствовати су и Зоран Цветановић, члан Већа, Вељко Михаиловић, начелник Управе и Милош Живковић, шеф Кабинета председника Градске општине Лазаревац а из Градске општине Палилула, присуствовали су Бојан Илић, начелник Управе, чланови Већа: Милош Стојковић, Зорица Стоиљковић, Милан Стевановић, Бобан Микић и Иван Јовановић, секретар Скупштине Градске општине Палилула.

Потписници Споразума су сагласни да ће овим Споразумом, пре свега, бити остварени циљеви, као што су: унапређење рада локалних самоуправа кроз размену искустава и реализацију заједничких пројеката, подстицање и стварање услова за оптималну децентрализацију на свим нивоима, активна улога локалних самоуправа за унапређење правног оквира кроз дијалог са републичким институцијама и организацијама, унапређење квалитета живота грађана и стварање услова за ефикасије укључивање цивилног друштва у процес одлучивања, заједнички развој уз поштовање принципа одрживог развоја, усаглашавање и координацију и подршку регионалном развоју и пројектима, усаглашавање и повезивање интереса приватног и јавног сектора.